Asociația noastră a sprijinit financiar 2 studenți la Facultatea de Teologie din București să participe la întâlnirea ATORG 2019, care a avut loc în perioada 11-13 oct. 2019 la Dresden. Tinerii au avut posibilitatea să se întâlnească cu tineri cu aceleași valori creștine din Germania, să participe la conferința susținută de filosoful Sorin Lavric și de Pr. prof. Constantin Coman despre discernământ, să discute pe teme care țin de credință și să se plimbe prin Dresden.
Mă aflu la a treia participare la întâlnirea anuală ATORG și pot să spun că îmi place din ce în ce mai mult. Din start această întâlnire a tinerilor oferă un cadru frumos și sănătos: o conferință, invitați speciali, interacțiune și cunoaștere, experiență, liturghie arhierească, vizitarea unui oraș care are ce arăta. Subiectul conferinței a fost despre "discernământ", un cuvânt și un concept important atât pentru viața normală, cât și pentru viața duhovnicească. Invitații au fost părintele profesor Constantin Coman și domnul profesor Sorin Lavric, care au abordat diferit tema, din perspectivă filosofică, pe de o parte, și din perspectivă teologică, pe de altă parte. Au vorbit consistent și au punctat esențialul.
Preasfințitul Sofian a fost ca un tată primitor și ca un musafir și gazdă, în același timp, la Dresden. A reușit, ca de fiecare dată, să dea culoare acestui eveniment și să lege lucrurile numai cum Preasfinția Sa poate. Cu zâmbetul pe buze și cu bucuria părintelui Teofil Părăian ne-a dat binecuvântarea Sa arhierească. Am observat, din nou, implicarea părintelui Teodor Tăbuş în organizare, alături de voluntarii neobosiți. Nu e deloc ușor să organizezi ceva în general, darămite o întâlnire la nivelul acesta. Dumnezeu să le ajute în continuare!
M-am bucurat și de părintele Sebastian Schipor, gazda de la Dresden. Părintele, cu stilul său prietenos și cald, ne-a primit pe toți în parohia sa și ne-a făcut să ne simțim speciali, la sfârșitul întâlnirii organizând și o masă boierească. Pe unii tineri prezenți i-am întâlnit pentru prima oară, iar pe alții îi știam din anii trecuți, dar în ambele situații m-am simțit ca între prieteni, ceea ce mi-a dat un confort sufletesc.
Dacă au fost zile de cugetări în privința conceptului de discernământ, sâmbătă seara, în cadrul întâlnirii, a fost și un moment artistic susținut de câțiva tineri prezenți, cu interpretări muzicale la vioară, violă, flaut și voce, dar și recitare de poezii. A fost un moment bine venit. De data asta am vorbit de un discernământ al inimii.
Orașul Dresden, cum am spus la început, a avut ce arăta, fiind încărcat cu istorie și arhitectură veche și frumoasă și traversat de râul Elba.
O fost bucurie! Am un singur regret, prezent de fiecare dată: îi așa de frumos, dar se termină repede...
Numai gânduri bune și zâmbete!
Iară și iară cu drag,
Mădălin Botezatu (București)
Experiența ATORG m-a făcut să mă simt în largul meu dincolo de granițe. Oamenii au fost cu totul deosebiți. Adunați din toată Germania și nu numai, mi-au lasăt impresia că îi cunosc de mult, deși era pentru prima oară când îi întâlneam. De asemenea, orașul Dresden cu priveliștile sale deosebite ne-a oferit un cadru mai mult decât potrivit.
Au fost 3 zile pline. Am ajuns în Dresden, ne-am cazat și am întâlnit primii oameni frumoși, apoi am vizitat orașul. Urmatoarea zi am avut parte de o conferință ținută de domnul profesor Sorin Lavric și de părintele profesor Constantin Coman pe tema “discernământul”, unde am aflat de la ce înseamnă să fi om exponențial, până la cât de fin și de greu de aplicat este discernământul duhovnicesc. Ne-am bucurat de prezența mai multor oameni deosebiți, Preasfințitul Sofian Brașoveanul ne-a încântat cu intervențiile sale în dialogul cu cei doi, părintele diacon Teodor Tăbuş ne-a uimit cu simțul său practic, iar echipa voluntarilor ATORG a dat dovadă de profesionalism în organizare. Ne-am bucurat de discuțiile de grup unde am avut șansa să ne cunoaștem mai bine, iar seara de programul artistic în care o parte dintre tinerii și-au arătat talentele. În cele din urmă, ne-am unit cu toții cugentele în Sfanta Liturghie de duminică, ca apoi să avem parte de o agapă frățească în stil românesc.
ATORG rămâne pentru mine o amintire mai mult decât plăcută. Multumesc Asociației Caritative Sf. Vasile cel Mare pentru că mi-a dat șansa să văd un oraș minunat și să cunonsc niște oameni deosebiți.
Andrei Geantă (București)