Proiectele mitropoliei

După modelul Asociației caritative Sf. Vasile - Ajutorarea Creştină a Aproapelui din München, la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofian Brașoveanul,  Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a fost constituită, începând cu 19 februarie 2016,  Asociația Caritativă  Sf. Vasile, cu sediul în București. La constituirea acesteia, s-a ţinut seama şi de îndemnul vrednicului de pomenire, domnul Nicolae Stroescu-Stânişoară, director emerit al postului de radio Europa Liberă, dat în anul 2014, în cadrul unei conferințe despre identitatea națională, de a face efectiv ceva în şi pentru propria noastră Ţară. Membrii asociației sunt deopotrivă clerici și mireni care consideră că la lucruri bune puțini se adună, dar mult pot puținii buni împreună.

Asociaţia şi-a propus următoarele scopuri de ajutorare a celor în nevoie:

• Sprijin și însoţire a persoanelor aflate în nevoie la consultații medicale, biserică, autorităţi, efectuare de cumpărături (inclusiv medicamente) etc;
• Ajutor la domiciliu: baby-sitting, menaj, companie și susţinere morală a persoanelor în vârstă sau bolnave, alte servicii.
• Susţinere materială şi financiară a persoanelor aflate în situaţii limită, boli, situaţii de sărăcire sau excludere socială sau în alte situaţii similare care îi avizează la ajutorul altora.

Având în vedere situația alarmantă în care se află educația școlară în România:

  rata abandonului şcolar este de 18%, cu mult peste media la nivel european, de 11%;

  74% dintre cazurile de abandon școlar se înregistrează în mediul rural;

  peste 25% dintre locuitorii din mediul rural au doar 4 clase;

  37% dintre românii peste 15 ani prezintă analfabetism funcţional (nu înţeleg ceea ce citesc sau nu ştiu să scrie corect);

  imposibilitatea de a găsi un loc de muncă bine retribuit, în lipsa studiilor, și emigrarea în condiții de sclavie.

Asociația Caritativă Sf. Vasile, pe lângă alte proiecte proprii, sprijină inițiativa World Vision Romania de a oferi copiilor din mediul rural șansa de a-și dezvolta potențialul si de a-și construi o viață frumoasă, prin continuarea studiilor.

Astfel, în prezent, în baza unui contract de sponsorizare încheiat cu organizația World Vision Romania, asociaţia oferă lunar burse de studiu elevilor din mediul rural pentru a-și continua studiile liceale.